Bêdöj

In het ‘Geschied- en aardrijkskundig woordenboek der Belgische gemeenten’ van Eug. De Seyn staat over Widooie te lezen: ‘WIDOOIE, gemeente in de provincie Limburg; op 5 km van Tongeren en Heks, op 2 km van Piringen. Bevolking 414 inwoners; oppervlakte 334 hectare. Bestuurlijk, rechterlijk arrondissement en vredegerechtskanton Tongeren – Bisdom Luik. – Effen bodem; – kleizandgrond; landbouwstreek’. Einde citaat.

Ondertussen behoort Widooie tot het bisdom Hasselt dat in 1967 opgericht werd.

Indien we vanuit de ruimte op België zouden inzoomen, dan moeten we de camera richten op het zuiden van de provincie Limburg, tussen Tongeren (de oudste stad van België) en Borgloon (de eerste hoofdplaats van het graafschap Loon). Een streek rijk aan geschiedenis, zoveel is duidelijk. De kerk van Widooie ligt ongeveer op 50°46’22” (50 graden, 46 minuten, 22 seconden) noorderbreedte en 5°24’21” oosterlengte. Daarmee hebben we Widooie meteen op deze aardbol gesitueerd.
Widooie maakt sedert 1 januari 1977 deel uit van de stad Tongeren.

Heeft u zich ook wel eens afgevraagd waar we zouden belanden als we vanuit Widooie op dezelfde breedtegraad naar links en naar rechts zouden gaan tot we de uitgestrekte, eindeloze watermassa zouden bereiken? Indien we naar links, naar het westen zouden gaan, zouden we uiteindelijk Het Kanaal bereiken te Wimereux, ten zuiden van het mooie Cap Gris-Nez en even ten noorden van Boulogne sur Mer in Frankrijk. Onderweg zouden we o.a. de muur van Geraardsbergen beklommen hebben (de top van de muur ligt op 50°46’21”, ongeveer 31 meter zuidelijker dan de kerk van Widooie). Indien we naar het oosten zouden gaan, zou dat letterlijk en figuurlijk het verre oosten zijn, vooraleer we iets meer dan een rivier of een meer bereiken. We zouden heel Oost-Europa en Rusland moeten doorkruisen vooraleer we de Tatarensont bereiken, een zeestraat in de Grote Oceaan, die de verbinding vormt tussen de zee van Ochotsk in het noorden en de Japanse Zee in het zuiden.

Waar zouden we de kust bereiken als we op dezelfde oosterlengte naar boven of naar beneden gingen? Onze weg naar het zuiden zou aan de Middellandse Zee eindigen, even ten zuidoosten van Marseille. Marseille zelf ligt op 5°22’38”. Gaan we naar het noorden, dan zitten we in Nederland wanneer we het Ijsselmeer bereiken tussen Almere (5°13′) en Lelystad (5°28′).

Terug naar het kleinschalige niveau. Als we de afstanden van kerk tot kerk in vogelvlucht meten dan ligt Widooie op 1,78 km van Piringen, 2,36 km van Koninksem, 4,00 km van de O.L.Vrouwebasiliek van Tongeren, 2,36 km van Bommershoven, 2,64 km van Vechmaal, 3,44 km van Heks, 3,42 km van Lauw en 5,3 km van Borgloon. Widooie ligt tussen de N79 (de weg van Maastricht via Tongeren naar Borgloon en Sint-Truiden) en de N69 (de weg van Tongeren via Oreye en Waremme naar Moxhe).

Leave a Reply

Your email address will not be published.